Arkitektritade fritidshus
Enplans fritidshus i naturen / SBM studio
Det arkitektritade fritidshuset ligger i en pittoresk förort till en storstad. Ägarens huvudsakliga mål var att se sjön, minska avgifterna för uppvärmning och minimera rengöringsprocessen för huset och närliggande territorium.
“Vi gjorde ett projekt av ett våningshus med platt tak, som hänger ovanför ravinen nära huset.”
Säger arkitektkontoret SBM studio
- Land: Ukraina
- Arkitektkontor: SBM studio
- Storlek: 160.0 m²
- År: 2016Photographs: Ivan Avdeenko
- Byggare: ODESD2, RDWood
Det finns bara två utsiktsfönster från sjöns sida, varav en flyttar till den speciella ‘fickan’ mellan eldstäderna. Resten av fönstren är små, väggarna är gjorda av termostegelstenar, husets yta är klädd i mursten, som är mer än 150 år gammal, och termotaska. Det skulle inte vara nödvändigt att ta hand om en sådan fasad av huset.
Golvlampor på terrassen är strukturellt stöd för taket ovanför terrassen. Interiörerna är dekorerade med endast Ukrainska möbler och konstverk.
Sommarhus / AKVS architecture
Fyra sommarhus intill bergen i Montenegro, bara några kilometer från Adriatiska havet. Projektet utforskar potentialen i öppna bebyggda utrymmen i förhållande till den gemensamma uppfattningen att endast avgränsade områden betraktas som utrymmen att bo i, ockupera eller äga. Som ett innovativt svar på strikta byggföreskrifter (minimalt avgränsat område krävs) gör AKVS arkitekter byggnaden inifrån och ut. I stället för att ha många stängda rum och en öppen terrass, designade de ett slutet utrymme och flera öppna och halvöppna områden, på detta sätt som gränsen mellan beboligt utrymme och dess naturliga omgivningar och direkt engagerar arkitekturen med sin miljö.
- Arkitektkontor: AKVS architecture
- Storlek: 84.0 m²
- År: 2017
- Fotograf: Relja Ivanić
- Byggare: Argenta Ceramica, Ikea
Förhållandet öppna till slutna utrymmen uppnås är 3: 1. Husen är byggda på hälften av redan upptagen tomt och behövde orienteras mittemot den befintliga byggnaden för att bibehålla sin integritet. Varje hus krymper i bredd, så att de inre utrymmen är öppna för både fram och sida, vilket möjliggör naturlig luftcirkulation och penetrering av diffust solljus djupt in i rummen. Enkla arkitektoniska gester förvandlar varje vädersituation till en uppslukande rumslig upplevelse. Öppna matplatser ligger mellan angränsande hus, orienterade öst-väst så att solen når utrymmet både i början och i slutet av dagen.
De är skyddade från rådande vindar och har utsikt över det vilda landskapet i väster. Sommarrum framför är skyddade från ofta regnbyger med polykarbonatgenomskinligt tak, men visuellt öppet mot himlen, utsatt för zenitalt solljus och för den kyla havsbrisen från väst, vilket gör dem till en perfekt miljö för att sova under öppen himmel under varma sommarnätter eller för dagdrömmer under regniga eftermiddagar. Takterrassen är helt utsatt för vädret och erbjuder klar utsikt över vild vegetation, steniga berg, havshorisonten och ön blommor framöver.
Suddiga gränser och sammanflätade utrymmen skapar lutningar av integritet, från skuggade och avskilda inre områden till utsatta panoramatak. Byggnaden kan fungera som fyra enskilda fritidsenheter samt en bostad med en serie öppna platser för att umgås. De osynliga rumsliga länkarna som uppnås genom hela höljeskomplexet – visuella, akustiska, luktande och termiska – gör det möjligt för alla individuella rumsliga atmosfärer att överlappa varandra och förstärka varandra. När man bor i ett sådant hus kan man höra människor prata på taket, utomhusduschen körs, grill i trädgården, tallrikar som skramlar, samtidigt.
Till skillnad från ett traditionellt semesterhus där människor tenderar att delas upp i små grupper och ockupera enskilda rum, skapar de sammanflätade utrymmena scenarier för spontan socialisering bland grannarna, vilket resulterar i oförutsedda vardagliga situationer, upplevelser och vänskap, vilket som arkitekter påpekar är vad en sommar semester handlar egentligen om. De applicerade materialen är enkla och lokalt tillgängliga – vitmålade väggar för att fånga solljus och uttrycka rumsdjup med starka kontraster av ljus och skugga, massivt trä för lätta tak och fönsterluckor och lokal sten och grus för landskapsarkitektur runt husen. Medelhavsplantning som oliv-, fikon-, körsbärs- och granatäppleträd, oleander, lavendel, aloe och rosmarin har ännu inte vuxit och genomsyrar platsen fullt ut.
Fritidshus i Norge Atelier Oslo
Det lilla huset ligger på en ö på norska sydkusten. Platsen kännetecknas av släta och böjda stenar som går ner mot havet. Huset är byggt för två konstnärer som ville ha ett arkitektritat fritidshus för kontemplation och arbete.
- Arkitektkontor: Atelier Oslo
- Storlek: 70.0 m²
- År: 2018
- Fotograf:Ivar Kvaal, Nils Vik/D2, Charlotte Thiis-Evensen
- Byggare: Decospan, Kebony, Vola, Moelven, Porsgrund
Du går in i projektet från baksidan och går längs en liten kulle. Ingången är en trappa som går genom byggnaden som tar dig till ingången på framsidan. Ingångssekvensen markerar en övergång och förbereder dig för livet på ön.
Platsens topografi mättes noggrant för att integrera stenarna i projektet. Betonggolv i olika nivåer ansluter till huvudnivån i topografin och skapar en mängd olika utomhusutrymmen. Betonggolv och trappor löser uppdelningen av insidan och utsidan. Interiören blir en del av landskapet och promenader i och runt stugan ger en unik upplevelse, där de olika egenskaperna från platsen blir en del av arkitekturen. Från betonggolv växer kök, badrum och öppen spis upp för att tjäna invånarna som möbler som sitter på berget.
En prefabricerad träkonstruktion placeras på betonggolven och till sist täcker en lätt träkonstruktion för att filtrera ljuset och rikta utsikten. Trästrukturen har ett djup som skapar en skugga under dagen och en lugn atmosfär som liknar känslan av att sitta under ett träd.